вторник, 11 ноември 2008 г.

Баховият интеграл на Haenssler classic

Статията е копирана от "Вестник култура", бр. 19 (2079), 14 май 1999 г.

Световната музикална общественост дейно се готви да посрещне 28 юли 2000 година. На този ден се навършват 250 години от смъртта на Йохан Себастиан Бах. Звукозаписните фирми оглеждат отвсякъде своите фондове и подготвят нови Бахови издания и преиздания. Един от много мащабните и авторитетни проекти в това отношение е на немската фирма "Хенслер класик", която от години работи в сътрудничество с международната Бахова академия в Щутгарт и диригента Хелмут Рилинг. Рилинг е считан за капацитет в областта на бахознанието - не само в областта на интерпретацията, но и по отношение на разкриването на непознати, непубликувани страници от Баховата музика... Досега той е единственият диригент, който е записал всички Бахови църковни кантати.

Интегралното издание "Всички творби на Бах на 160 копактдиска" на фирмата, което се подготвя под артистичното ръководство на Хелмут Рилинг, е неоценимо богатство за всеки, който има потребност от контакт с музиката на гения. Идеята, енергията и средствата за реализацията му са на издателя Фридрих Хенслер, голям почитател и познавач на Баховото творчество. Този проект включва направените вече през 80-те години записи, както и нови регистрации на творби, които до този момент са липсвали в каталога на фирмата - при това с артисти, които в последните години са поканени да се присъединят към "Бах-тима", подбран от ръководството.

Тъкмо защото проектът се осъществява чрез сътрудничеството на една фирма с академия, специализирана в творчеството на Бах, много от изданията съдържат безценни записи на страници от архива на композитора, които за първи път виждат бял свят... всяко издание е направено с вещина, съпроводено е с чудесни научни студии върху съответното произведение и се интерпретира от изпълнители-специалисти в областта.

Най-радостното е, че интегралът "Всички творби на Бах" е достъпен и за българските любители на музиката и то по начина, по който тези проекти се популяризират и в Европа - чрез абонамента, който може да се направи във фирмата "Гега-Ню" - официален дистрибутор на "Хенслер Класик" с ексклузивните права да абонира българските почитатели на Баховата музика... За по-големи подробности всеки би могъл да се обърне към "Гега Ню" - на "Акация" 1 или на "Солунска" 49...

Действително това е първата досега възможност за едно пълноценно проследяване на интегрално издание, което се разпространява по целия свят. При това с имена като Робърт Левин, Тревър Пинък, Робърт Хил, Жан-Клод Жерар, Михаел Берингер, Борис Пергаменшчиков, Дмитри Ситковецки, Мартин Люкер, Кристине Шефер, Петер Шрайер, Арлийн Оже и много още големи и културни интерпретатори.

Може би един от най-добрите начини да влезем в ХХI век е да се опитаме да разчетем още от посланията на ХVIII век. Особено когато са на Йохан Себастиан Бах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар