вторник, 11 ноември 2008 г.

Откриха неизвестна досега творба на Бах

Статията е копирана от dnes.bg, 08.06.2005

Неизвестна досега творба на Йохан Себастиан Бах бе открита от изследователи в Германия, съобщи ВВС. Композицията е намерена сред други документи, които са били преместени от библиотеката Анна Амалия във Ваймар по време на унищожителния пожар там миналия септември.

Творбата е съпровод към поема от 12 стиха, създадена за Херцога на Саксония през 1712 година. В момента се планира първото изпълнение на композицията с диригент Сър Джон Елиът Гардинър.

Оповестявайки новината за находката, ръководителят на Фондация Бах – Кристоф Уолф, каза, че творбата не е голяма, но е „рядка композиция с изключително качество“. Той добави, че историята по намирането й е почти чудо.

Библиотеката Анна Амелия, която се помещаваше в замък от 16 век в стил рококо, изгоря в пожара миналата година. Хора, които случайно са минавали покрай библиотеката по това време, са спасили стотици томове литература, включително и Библия от 16 век на Мартин Лутър, но хиляди исторически творби са били изгубени в пламъците.

Автентичността на творбата на Бах е била доказана чрез сравнение на почерка с други негови композиции.


Изследователи откриха музикални ръкописи на Йохан Себастиан Бах

Статията е копирана от actualno.com, 1 Август 2006 г.

Изследователи от Германия оповестиха, че са открили най-старите известни досега музикални ръкописи на Йохан Себастиан Бах. Двете партитури датират от 1700 г. и са копия, които Бах е направил на музика за орган, композирана от Дитрих Букстехуде.

Ръкописите са открити в архивите на библиотеката "Ана-Амалия" във Ваймар, където миналата година бяха намерени неизвестни творби на Йохан Себастиан Бах.


Откриха ръкописи на Бах

Статията е копирана от в. "Атака", 2/09/2006

В едно от най-старите книгохранилища в Германия - библиотеката на херцогиня Ана Амалия във Ваймар, бяха открити два ръкописа на младия Йохан Себастиан Бах, съобщава ДПА. Според президента на фонда на ваймарските класици Хелмут Зееман и директора на архива на Бах в Лайпциг Кристоф Волф тази находка може да се определи като сензационна. Откритието показва, че в младостта си Бах е учил при германския органист Георг Бьом в Люнебург. Досега не беше ясно какво е правил Бах в младите си години в Люнебург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар